неделя, 3 февруари 2019 г.

ТОРТА "ДОБУШ"

Да подсладим неделния ден с тази вкусна торта от стария тефтер!
Не е френска селска.Това си е нашенска торта,с точени блатове и домашен млечен крем,която приготвяха нашите баби и майки!
Необходими продукти:
2 яйца
1 чаена чаша захар
250 гр кисело мляко
1/2 чаена чаша олио
1 пакетче амонячна сода
1 ч л оцет
2 ванилии
700 гр брашно

За крема:
1 литър  прясно мляко
7 с лъжици захар
6 с лъжици брашно
125 гр масло
200 гр смлени орехи
2 ванилии

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта,киселото мляко,олиото и ванилията.
Разтворете амонячната сода в оцета и я добавете към сместа.
Добавяйте постепенно пресятото брашно и замесете меко,не лепнещо тесто.
Разделете тестото на 6-7 равни части.
Оформете на топки и разточете всяка на тънка кора с големината на формата или тавата в която ще печете платките.
Покрийте дъното на съда в който ще печете с хартия за печене и печете платките една,по една на 180 градуса,докато си променят цвета.
Оставете платките да се охладят.
През това време си направете крема.
Кипнете млякото със захарта и ванилията.
Разтворете брашното в част от млякото и сипете в останалото мляко.
Варете докато крема се сгъсти,като бъркате непрекъснато.
Отстранете от котлона и сложете маслото,бъркайте докато се стопи.
Слепете тортата като редувате,платка,крем,смлени орехови ядки.
Завършете тортата с крем и поръсете с орехови ядки.
В оригиналната рецепта на Торта "Добуш" се отделя  една кора.
Кората се залива с карамел,реже се на триъгълници и се поставят върху тортата.
Добър апетит!



Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks


Няма коментари:

Публикуване на коментар