Рецепта от стария тефтер, за най-вкусната домашна торта!Тортата, която
приготвяха нашите баби и майки!Вкус,който те връща в детството!
Необходими продукти
За блата:
6 яйца
1 и 1/2 ч ч захар
1/3 ч ч олио
1/2 ч ч кисело мляко
3 ч ч брашно
1 ванилия
1 бакпулвер.
За сиропа:
1/2 ч ч захар
1/2 ч ч вода
За крема:
1 литър прясно мляко
1/2 ч ч вода
7 с л захар
7 с л брашно
1/2 пакетче масло от 125 гр
1 ванилия
Смлени орехови ядки.
Мерителната чаша е с обем 250 мл.
Начин на приготвяне:
Всички съставки за блата се разбиват с миксер.
Сместа се прехвърля в намаслена и набрашнена форма за торта.
Блата се пече на 180 градуса за 25-30 минути.
Крема се приготвя,като млякото се кипва със захарта.
Добавя се размитото във водата брашно.
Крема се вари докато се сгъсти.
Отстранява се от котлона и се добавят ванилията и маслото.
Сиропа се приготвя,като захарта се карамелизира.
Сипва се водата и се бърка докато карамела се стопи напълно.
Изпечения и охладен блат се реже хоризонтално на три равни части.
Блатовете се сиропират със сиропа,слепват се с крема,върху всеки пласт крем се поръсва обилно със смлените орехови ядки.
Тортата се покрива с крем.
Отгоре и отстрани се поръсва със смлените орехи.
Добър апетит!
Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks
супер
ОтговорИзтриванеНай- любимата ми торта! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеЩе пробвам и аз да направя торта по тази рецепта!
ОтговорИзтриванеДетство мое!
ОтговорИзтриване