неделя, 8 юли 2018 г.

ШОПСКИ ГЕВРЕК

Неделя...на вън е мрачно и всеки момент ще завали.
В моята кухня е уютно,ухае на вкусно и любимо печиво!
За тестото:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая
1 к л захар
1 ч л сол
2 яйца(жълтъка на едното яйце отделям за намазване на геврека)
5 с л олио
3 с л кисело мляко
400 мл хладка вода

За намазване:
1/2 пакетче разтопено масло
червен пипер
чубрица
150 гр сирене

Начин на приготвяне:
От продуктите за тестото се замесва меко тесто.
Оставя се да втаса за 15-20 минути.
Разделя се на две равни части.
Всяка част се разточва на кора.
Едната кора се намазва с разтопено масло,поръсва се с червен пипер,чубрица и настърганото сирене.
Покрива се с втората кора,завива се на руло и се слага в намаслена форма за кекс.
Аз го сложих в тавичката в която си пека питките,като в средата сложих една чаша да се образува дупка.

Така оформения геврек се оставя да втаса отново.
Намазва се с разбит жълтък смесен с малко масло.
Пече се на 190 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!

Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар