четвъртък, 16 август 2018 г.

"ЛЕПИНЯ"

Сръбски плоски домашни питки!
Ето как може да си приготвите тези вкусни хлебчета!

Необходими продукти:
1 кг брашно
600 мл топла вода
1 с л суха мая за хляб
1 с л сол
1 ч л захар
3-4 с л олио

За намазване:
1/2 ч ч вода
1 ч л брашно

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладката вода със захарта,оставя се да се активира.
Брашното се пресява,оформя се кладенче.
Отстрани върху брашното се поръсва солта.
В кладенчето се сипва активиралата мая и олиото.
Замесва се меко тесто.
Покрива се с кърма и се оставя да си удвои обема.
Втасалото тесто се премесва отново.
Разделя се на 8 еднакви части,всяка се оформя на топче.
Оставят се да си починат за 10 минути.
От всяко топче с пръсти се оформя плоска питка с големина на десертна чиния.
Питките се подреждат в намаслена тава.
Намазват се с помощта на четка с разтвореното във водата брашно.
Пекат се на 180 градуса до порозовяване.
Изпечените питки се завиват в кърпа да се задушат.
Добър апетит!

Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар