събота, 1 декември 2018 г.

КОЛЕДЕН "ЩОЛЕН"

Щоленът (на немски: Stollen) е вид традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който се приготвя по време на Коледните празници. Съдържа нарязани на ситно сушени или захаросани плодове, ядки, ароматни подправки и е покрит отгоре с кристална или пудра захар или с глазура от разбити белтъци и захар.
Необходими продукти:
450гр брашно
225 гр масло
100мл прясно мляко
1 пакетче суха мая
2 яйца
150 гр стафиди
150 гр орехови ядки
50 гр захар
50 мл ром
150 гр фурми
захаросани кори от цитруси
1 нарязан шоколад
щипка сол.

За намазване:
50 гр разтопено масло и 100 гр пудра захар.

Начин на приготвяне:
Стафидите и нарязаните фурми се заливат с рома,след като престоят 10 минути се кипват за 4-5 минути.
Замесва се рядко тесто от маята,млякото,захарта и 5 с л брашно.
Оставя се да втаса за 20 минути.
Към вече втасалото тесто се добавят мекото масло,яйцата и останалото брашно.
По време на месенето се добавят ядките,плодовете и коричките.
Оставя се отново да втаса и се оформят щолени,в тава покрита с хартия за печене.

Оставят се за 10-15 минути да втасат отново и с нож се прави разрез по дължина,не в средата а леко в страни.
Пече се на 170 градуса,поне един час.
Готовия щолен се намазва с разтопено масло и се поръсва с пудрата захар. Може да го съхраните до Коледа,като го завиете във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник.
Добър апетит!


Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

Няма коментари:

Публикуване на коментар