Неделя е ден за домашни вкуснотийки!
От моята кухня се носи сладък аромат на домашна пита!
Необходими продукти:
1 пакетче суха мая-7 гр
1 ч л захар
100 мл хладка вода
400 мл прясно мляко
2 яйца
100 мл олио
1 кг брашно
1 ч л сол
За намазване на питата:
1 жълтък
1 с л прясно мляко
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладката вода със захарта и една супена лъжица от брашното.
Оставя се за кратко да се активира.
В отделна купа се сипва прясното мляко,добавят се разбитите яйца,олиото и солта.
Брашното се пресява,прави се кладенче,сипва се шупналата мая и сместа с прясното мляко.
Замесва се меко тесто,покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.
Оформете питата,както на вас ви харесва.
Аз разделих тестото на шест равни части,оформих на питки.
Всяка разточих на не много тънка кора.
Пет от корите разрязах на четири триъгълника,на всеки триъгълник в средата направих разрез и завих на кифличка.
Подредих в намаслена тава.
Шестата кора завих на руло,нарязах по диагонал и подредих във вътрешните кръгове,между кифличките.
Питата се оставя да втаса за 20 минути.
Маже се с разбития с прясното мляко жълтък.
Пече на 180 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!
Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks
Няма коментари:
Публикуване на коментар