неделя, 14 октомври 2018 г.

ПОГАЧА

Неделна погача!
Необходими продукти:
1 кг брашно,
1/2 кубче прясна мая,
1 к л захар,
100 мл хладка вода,
200 мл прясно мляко,
200 гр кисело мляко,
3 яйца-жълтъка на едното яйце се отделя за намазване на питката,
1/3 ч ч олио,
1 ч л сол.

Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто,покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
Разделя се на 8 равни части,които се оформят на топчета.
За фигурата в средата се взема едно топче,разделя се на две,всяко се разточва с точилка на кора.
Маже се с олио,навива се на руло,реже се на две по дължина.
Получават се четири фитилчета,които се сплитат на плитка,завиват се на охлюв и се поставя в средата на намазана с олио тавички.
Останалите седем топчета се разточват с точилката кръгла кора с големината на средна чиния.Режат се на две,всяка част се маже с олио и се прегъва,маже се отново с олио и се завива на рулце.
Всичките рулца се подреждат в тавата около средната фигура.

Погачата се оставя да втаса,маже се с разбит жълтък и се пече на 180 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!

Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook  https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks

2 коментара: