За старт на моят блог ще Ви представя Новогодишна сладка баница с орехи.
Тази баница се приготвя всяка Нова Година в моето семейство.
Семейна
традиция и рецепта, правена от баба,майка ми и ние с моята сестра
продължаваме тази традиция.
Надявам се и ние да успеем да я предадем на
пред и да се съхрани.
Необходими продукти
За тестото:
1/3 кубче мая
500-600 гр брашно
2 яйца
200 мл прясно мляко
1
с л захар
1щипка сол
2 ванилии.
За поръсване на корите:
2 ч ч смлени
орехови ядки
125 грама разтопено масло.
За сиропа:
3 ч ч захар
3 ч ч
вода
сока на 1/2 лимон.
Начин на приготвяне:
От изброените продукти се замесва хубаво меко тесто,което се оставя да
втаса за 15-20 минути.
Премесва се отново и се разделя на четири равни
части,всяка се оформя на питка.
Всяка питка се разточва на кора.
Взема се
една кора,маже се обилно с разтопеното масло и се поръсва с орехи.
Върху
нея се покрива с втора кора която отново се маже с масло и се поръсват
орехи.
Навива се на стегнато руло,което започва да се усуква и
издърпва.
Готовото руло се слага в на маслена тавичка,оставя се да втаса
за 10 минути.
Намазва се с разтопено масло и се пече на 180 градуса за
25-30 минути.
След като се охлади се залива със студен сироп,приготвен от
3 ч ч захар,3 ч ч вода,малко лимонов сок и 1 ванилия.
Добър апетит!
Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks
Няма коментари:
Публикуване на коментар