Наближава най-светлия християнски празник Възкресение Христово!
По традиция се меси и хапва козунак.
Нищо не може да се сравни със сладкия аромат на домашно приготвен козунак!
Необходими продукти:
1 кубче мая
350 мл прясно мляко
5 с л кисело мляко
1 к л сода за хляб
5 яйца
200 гр захар
1 пакетче масло
1/2 ч ч олио
3-4 с л свинска мас
1,200 гр брашно
кората на 1 лимон
1 ванилия.
За плънката на козунака:
стафиди
сушени боровинки
нарязани орехи
По желание може да сложите портокалови корички,шоколад,локум,бадеми или лешници.
Още:
1 жълтък
кристална захар за поръсване на козунака.
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 100 мл от прясното мляко,1 к л захар и 1 с л брашно.В отделен съд се разбиват яйцата,захарта,останалото прясно мляко,киселото мляко,содата,лимоновата кора и ванилията.Трите вида мазнина се слагат в тенджерка и се разтопяват.От нея се добавя 5 лъжици към сместа с яйцата,останалата мазнина се оставя за измесването на козунака.Брашното се пресява,прави се кладенче и се сипва шупналата мая и втората смес.Замесва се меко тесто което се оставя да удвои обема си.Втасалото тесто се премесва втори път,меси се продължително време докато започне да образува мехури.При измесването се добавя постепенно останалата мазнина.Тестото се оставя да втаса отново около час.Втасалото тесто се премесва и се дели на 3 равни части или на 6 зависи в какъв съд и колко искате да е голям козунака.Всяка част се оформя на топче,за един козунак вземам 3 топчета тесто,всяко разточвам на правоъгълно парче.В средата посипвам от стафидите и боровинките,които съм накиснала предварително в хладка вода за 15 минути и след това отцедила и нарязаните орехови ядки.Завивам на руло,усуквам леко и сплитам на плитка.Поставям в тавичка върху хартия за печене.Оставям оформения козунак да втаса,мажа с жълтък и поръсвам с кристална захар.Пека на 180 градуса за 35-40 минути.
Добре дошли в кулинарната група "Шарена Трапеза" във facebook https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks
Няма коментари:
Публикуване на коментар