Ефектна и вкусна питка!
За тестото:
1 кг брашно,
1/2 кубче прясна мая,
1 к л захар,
2 яйца (на едното се отделя жълтъка за намазване на питката)
200 гр кисело мляко,
1 ч л сол,
1/3 ч ч олио,
300 мл топла вода.
За пълнежа:
500 гр кайма,
1 малка глава кромид лук,
2 с л доматено пюре,
малко олио,
сол,
черен пипер,
чубрица.
Начин на приготвяне
Приготвяне на пълнежа:
В тиган се сипва олиото,слагат се каймата и лука,пържи се с често разбъркване да се запържи много добре каймата и да стане на трохи.
Добавят се доматеното пюре и подправките и се отстранява от котлона.
Замесване на тестото:
Замесва се меко тесто от изброените продукти,покрива се с кърпа и се оставя за 20 минути.
Оформяне на питката:
Тестото се премесва,разделя се на две части,така е по удобно за разточване.
Разточва се кора с чаша или ринг се изрязват кръгове.
Вземат се три кръга подреждат се като се застъпват.
В средата по дължина се слага от пълнежа,прехлупва се и се навива на руло,така се получава розичката.
Розичките се подреждат в намаслена тава,оставя се да втаса и се намазва с разбит жълтък с малко олио.Питката се пече на 180 градуса за 35-40 минути.
Добър апетит!
Добре дошли в кулинарната група "Шарена трапеза" във facebook https://web.facebook.com/groups/553990648045706/?ref=bookmarks
Няма коментари:
Публикуване на коментар